Jongeren van 12 tot 18 jaar 2018-02-12T11:47:05+00:00

Jongeren van 12 tot 18 jaar

Jongeren op deze leeftijd willen zich méér losmaken van hun ouders en zijn bezig met hun leeftijdsgenoten en hun eigen wereld. Ze ontwikkelen een eigen identiteit en willen graag zelf controle hebben over hun leven. Ook zoeken ze steeds meer de grenzen op van wat wel en niet kan. In deze ontwikkelingsfase hebben jongeren van 12 tot 18 jaar juist aanwezige en betrokken opvoeders nodig.

De valkuil is dat het gedrag van jongeren er uit ziet alsof ze hun ouders niet nodig hebben, waardoor je meer tijd aan een nieuwe partner besteedt dan aan je kinderen.

Voor de jongere is een nieuwe partner iets van hun vader of moeder en niet van hen. Veel pubers hebben moeite met een nieuwe partner, zeker wanneer zij denken dat de nieuwe partner de oorzaak van de scheiding is geweest. Jongeren hebben de neiging om de ouder die het huis verlaat te veroordelen.

Zij staan vaak negatief ten opzichte van een nieuwe partner en willen er soms niets mee te maken hebben. Respecteer dit en probeer niets te forceren. De relatie met je kind gaat altijd voor. Werk eerst aan de relatie met je kind en introduceer geleidelijk de nieuwe partner.

Wil je ook het gedrag van je (stief)kind beter begrijpen en weten hoe je daar het beste mee kunt omgaan? Maak dan een afspraak!

jongeren van 12 tot 18 jaar